Rybí tuk
- Details
- Written by MUDr. Jana Kelová
Möller´s Tran – tradičný nórsky rybí tuk z treščej pečene.
Čistý rybí tuk z treščej pečene je výnimočná potravina. V Nórsku je tradícia zjesť denne jednu lyžicu čistého 100% rybieho tuku z treščej pečene, a to od mesačného dieťaťa až do staroby. Od r.1854 sa najčastejšie používa ich tradičná značka Möller´s Tran . Malé deti iba pár kvapiek, od pol roka už možno aj malú lyžičku, hlavne v zime.
Benevita s.r.o. prestala byť dovozcom , vzhľadom na kúpu českých firiem Vitana a Hamé nórskou firmou Orkla, bude dovoz podľa ich inštrukcií: www.mollersomega3.cz. Dá sa kúpiť na českých e-shopoch, od januára 2017 príde aj na Slovensko.
1 polievková lyžica rybieho tuku z treščej pečene Möller´s Tran obsahuje priemerne:
1,2 gramu omega - 3 mastných kyselín (denná dávka EPA : eikozapentaénová kyselina + DHA:dokozahexaénová kyselina má byť podľa nórskych doporučení 1-2 gramy)
Vitamín D 10ug (400 UI)
Vitamín A 250ug (830 UI)
Vitamín E 10 mg ( 15 UI)
Použitie pre:
- dobrú imunitu pri častých dýchacích a črevných ochoreniach, alergiách, únavových syndrómoch, zlyhávaní imunity...
- prevenciu proti srdcovocievnym ochoreniam
- pre zdravé kosti, zuby a kĺby ( u detí v dobe rastu, udržanie zdravého tvrdého spojivového tkaniva v dospelosti, pri osteoartritídach a osteoporóze...)
- dobrý rozvoj mozgu, pamäte, koncentrácie (vo všetkých vekových kategóriách, aj pri ochoreniach mozgu a nervov, napr. pri autizme, ADHD, kognitívnych poruchách). Dávka sa môže aj 3x zvýšiť.
Už 1000 rokov Nóri vyrábajú a predávajú rybí olej z treščej pečene, najprv na impregnovanie, ale už od r. 1645 sa začali uznávať jeho priaznivé účinky pre zdravie. Lekárnik Peter Möller založil firmu na výrobu rybieho oleja v polovici 19. storočia, kedy horúcou parou extrahoval rybí tuk, aby bol čistejší a jemnejší na konzumáciu. Aj vďaka Petrovi Möllerovi, ktorý si všimol, že v oblasti, kde ľudia konzumujú rybí tuk z treščej pečene, je menej chorých, patrí Nórsko ku vyspelým krajinám (očakávaná priemerná dĺžka života je 80 rokov a kvalita života vysoká, na Slovensku 75 rokov). Najprv sa predpokladalo, že predovšetkým vzhľadom na prítomnosť vitamínov D a A , neskôr pribudli poznatky o omega-3-mastných kyselinách.
V minulom storočí bol všeobecne prijímaný fakt, že v Nórsku je menej srdcových infarktov, lebo pijú dobrý rybí tuk. Ten rybí olej, čo sme museli piť ako deti, aby sme mali „dobré kosti a rozvíjal sa nám mozog“, bol dosť „brrŕ´“. Čistota a prirodzená citrónová príchuť robí Möller´s Tran chutným. 150-ročná nórska tradícia neklame.
Praktické rady: Po otvorení tmavú fľašu skladujte v chladničke, pri teplote 2-8°C, vždy dobre uzavrite, aby tuk neoxidoval. Najlepšie otvorenú fľašu spotrebovať do 1- 3 mesiacov.V rybom tuku Möller´s Tran sú pridané prirodzené tokoferoly, aby sa vychytali možné voľné radikály, vznikajúce pri oxidácii tukov. Rybí tuk sa neskladuje v mrazničke.Dá sa zjesť iba na lyžičke, bez ďalších prísad. Deti jednu kávovú lyžičku, dospelí jednu polievkovú lyžicu denne. Fľaša 250ml - asi 50 dávok pre dospelého. Za príjemne chutný Mollers tran pokladám olej s citrónovou príchuťou, Nóri priviezli do predaja v Čechách aj bez príchute.
Ak idete na výlet do Nórska, privezte si v kufri niekoľko fľašiek 500 ml, tie nie sú na export. Sú veľmi lacné, predpokldám, že sú čiastočne dotované a dostanete ich v každom potravinárskom obchode (nie v lekárni).